ALUMNES DEL CSMV HAN SIGUT SELECCIONATS PER A FORMAR PART DE L’ORQUESTRA JOVE DEL FESTIVAL DE MÚSICA DE SCHLESWIG-HOLSTEIN A ALEMANYA

 

Per Joana Serra Quesada

El passat mes de febrer del 2018 van tindre lloc les audicions de l’orquestra jove del Festival de Música de Schleswig-Holstein a la ciutat de Madrid, en la qual van resultar seleccionats dos alumnes del Conservatori Superior de Música de València “Joaquín Rodrigo”: Ferran Garcerà, qui cursa l’últim curs de clarinet al centre i Carlos Roda, qui ha estudiat trompeta.

De l’any 1987 ençà, quan fou fundada per Leonard Bernstein, l’Acadèmia Orquestral Internacional del Schleswig-Holstein Musik Festival ha esdevingut un punt de referència per a l’educació, en concret per al món de la música clàssica. Cada any, l’orquestra aplega joves de tot el món. Les audicions se celebren cada hivern en 35 ciutats diferents en l’Amèrica del Nord i del Sud, Àsia, Europa i Orient Mitjà, en les quals participen 1500 joves aproximadament. El jurat tria uns 120 músics, els quals no han de ser majors de 26 anys. Aquest fet fa que aquesta orquestra estiga formada pels millors músics joves del món.

Tot i que el director principal de l’orquestra de l’any 2004 fins hui és Cristoph Eschenbach, durant els assajos de l’estada al festival els joves seleccionats gaudiran de directors d’orquestra de renom com Valery Gergiev, Semyon Bychkov, Christoph von Dohnányi, Kent Nagano, Iván Fischer o Thomas Hengelbrock, els quals treballaran regularment amb els joves músics, fet que n’enriquirà el bagatge musical. També podran aprofitar la presència de músics de l’altura de Janine Jansen o Tom Koopman. A més a més, tindran l’oportunitat de treballar i interpretar diverses obres del repertori musical que són de gran importància per a la formació professional d’un instrumentista.

Per tal d’endinsar-nos un poc en el que ha sigut la vivència de les proves, farem una breu entrevista a un dels participants seleccionats, Ferran Garcerà.

En primer lloc, enhorabona per haver estat seleccionat per formar part de l’orquestra jove del Festival de Schleswig-Holstein i moltes gràcies per concedir-nos aquesta breu entrevista.

Q: Per començar, ens podries contar com va ser l’experiència durant les proves de selecció?

R: Les proves van ser a principis de gener a Madrid. Tot i que no eren les primeres proves que he fet, l’experiència va ser molt bonica, i encara més després de saber el resultat, ja que això fa que ho recordes amb més estima.  Les proves sempre estan bé perquè et formen com a músic i sempre són un aspecte positiu per al futur perquè t’ajuden a adquirir més experiència. Un altre fet que m’agrada de les audicions és que sols coincidir amb molts amics i coneguts que fa temps que no veus d’altres llocs, i això sempre és un moment d’alegria.

Q: Sabem que treballar en aquesta orquestra és un gran privilegi. Ens podries contar durant quant de temps participaràs en aquest projecte i què en saps d’aquesta experiència en la qual t’endinsaràs pròximament?

R: Participaré en l’orquestra del 30 de juny al 20 d’agost. Estic content perquè segurament treballarem repertori molt interessant, com ara la Simfonia Fantàstica d’H. Berlioz, la Simfonia núm. 6 de P.I. Tchaikovsky i la Simfonia núm. 6 de G. Mahler, entre d’altres. A més a més, treballarem amb diferents directors en l’orquestra, fet que crec que ens enriquirà encara més com a músics. I no sols això: també gaudirem de la presència de grans solistes com Janine Jansen, Elisabeth Leonskaja o Kian Soltani.

Q: Finalment, què esperes i què t’agradaria extraure d’aquesta experiència amb la jove orquestra del Festival de Schleswig-Holstein a Alemanya?

R: A més de tindre l’oportunitat de treballar un gran repertori i comptar amb grans músics a l’orquestra, també m’agrada el fet d’estar amb persones d’altres països i cultures, ja que entenc que el coneixement d’altres visions, en concret en la música, ens dóna eines per poder créixer com a músics de cara al futur. Tot i això, també m’encanta viatjar i conéixer nous països, i de moment sé que la girà voltarà arreu d’Alemanya i també visitarem Praga. Espere que aquesta experiència m’aporte una millora en tots els àmbits: artísticament i personal.

1 Comentario

  1. Enhorabona a tots dos!
    Laura Pastor Rocamora, que va finalitzar el grau de violí en el CSMV el curs passat també ha estat seleccionada per a formar part de l’orquestra jove del Festival de música de Schleswig-Holstein.

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*