PUBLICACIÓ D’UN LLIBRE BIOGRÀFIC I ANALÍTIC SOBRE EL MÚSIC JOSÉ ANTONIO VALLS SUBIRATS (1958-1983), AIXÍ COM D’UNA EDICIÓ DIGITAL DE TOTES LES SEVES COMPOSICIONS I TRANSCRIPCIONS

Por Hèctor Tarín Nieto

A finals de 2022, l’editorial “Publicacions de la Universitat de València” (PUV) va treure a la llum el llibre Aproximació a la vida i obra de José Antonio Valls Subirats (1958-1983), d’Hèctor Tarín Nieto.

                  Portada

En aquest llibre, a mode d’homenatge, s’analitza la seva figura des d’un punt de vista biogràfic, però també s’avalua la seva faceta acadèmica i professional. En concret, s’ha estudiat la seva producció per determinar les característiques que el defineixen com a compositor, els seus recursos creatius, els  seus lligams amb músiques foranes (com ara el jazz), així com la seva transcendència en l’àmbit musical.

Valls Subirats va ser un destacat músic natural d’Alcanar (Tarragona), però format al Conservatori Superior de Música de València, on també va arribar a exercir la docència, que va morir prematurament als 24 anys d’edat com a conseqüència d’un accident de cotxe, a les albors d’una trajectòria compositiva prometedora, abans de poder desenvolupar la seves facetes professionals i personals.

Edició digital de les composicions i transcripcions musicals

Així mateix, recentment, l’editorial de la Universitat de València va publicar també el llibre Edició digital de les composicions i transcripcions musicals de José Antonio Valls Subirats (1958-1983) (2023). Aquesta compilació de partitures, a mode de reconeixement a la seva tasca compositiva i de transcripcions realitzades, enriqueix i complementa el llibre divulgatiu esmentat anteriorment. Les seves sis composicions i les seves tres transcripcions, gairebé cap publicada fins ara, estan recopilades en aquest treball mitjançant una edició digital que ha procurat respectar el màxim possible el material manuscrit original. Amb aquesta, es pretén apropar i divulgar la seva obra a intèrprets, musicòlegs, etc., facilitant-ne la lectura i difusió en estar en accés obert. Cada obra inclou el seu guió i les particel·les de cada instrument. En efecte, qualsevol persona de qualsevol part del món pot accedir a aquesta publicació a través del següent enllaç de RODERIC (Repositori d’Objectes Digitals per a l’Ensenyament, la Recerca i la Cultura), el repositori institucional de la Universitat de València: https://roderic.uv.es/handle/10550/85920

Hèctor Tarín Nieto (Manises, 1993-) és doctor en Història de l’Art per la Universitat de València i màster en Ensenyaments Artístics d’Interpretació Musical i Investigació Performativa pel Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València. Ha obtingut el Premi “Mavi Dolç i Gastaldo” a l’ús del català i la qualitat lingüística per la seva tesi doctoral –a partir de la qual ha elaborat aquests treballs–, així com el Premi Extraordinari Fi de Títol en l’especialitat d’Interpretació, itinerari Piano. Va ser alumne del Prof. Dr. Bartomeu Jaume, qui li va transmetre l’interès per la música contemporània, en general, i valenciana, en particular, i va completar la seva formació organística amb el Prof. Dr. Vicent Ros. És concertista de piano i orgue, i ha acompanyat, entre d’altres, el Conjunt Instrumental del Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València, així com nombroses agrupacions del País Valencià, incloent-hi el Cor de la Generalitat Valenciana.

 

 

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*