EL PROFESSOR MANEL RAMADA AL CONSERVATORIUM VAN AMSTERDAM

Per Manel Ramada

 

Recentment del 26 al 31 de gener de 2020 he visitat la ciutat d’ Amsterdam i el seu Conservatorium. Fa 30 anys que vaig estudiar allí i sempre és com tornar a casa, un lloc amb molt bons records i una ciutat molt especial.

Hi ha moltes coses canviades, començant pel centre que és un edifici nou amb unes instal.lacions fantàstiques: 10 plantes de aules i sales d’assajos i concerts i 2 sotans amb una equipació tecnológica de  primera clase.

El departament de percussió està format per 10 professors, 25 alumnes i 13 aules dotades de un instrumental impecable.

Malhauradament no queda ningún dels professors amb els que vaig estudiar i precissament el dia 26 vaig asistir al Jan Pustjens Focus Day que va ser un dia de la percussió homenatge a Jan Pustjens (que va faltar fa 5 anys) i que va ser professor meu i cap del departament de percussió del CvA i  a més solista de la Concertgebouworkest.

A este dia varen asistir  grups d’ alumnes i professors dels 7 conservatoris superiors del Paisos Baixos i es varen realizar varies  clases magistrals, assajos i un concert a les 19h on varen tocar tots amb un repertori de les primeres obres escrites per a grup de percussió (Roldàn, Varese, Chavez, Cage, etc).

Cal dir que ha estat una semana molt fructífera doncs he pogut asistir a molts variats concerts, assajos i clases de tot tipus.

El dia 27 va haber unes xarrades sobre el TROMP que es un concurs de percussió internacional que es celebra a Einhoven  i on va parlar  Elliott Gaston un dels guanyadors de la darrera edició sobre la seua experiencia. També un percusionista de Nova York, Jason Treuting va fer una masterclass als alumnes del conservatori i va presentar una de les seues composicions.

També vaig poder asistir al MAPA (Moving Academy of Performing Arts) a Haarlem on vaig gaudir de una performance de un taller que havien realitzat sobre moviment  en la música i vaig poder aprende moltes coses del seu funcionament, doncs es un projecte fantastic, parlant amb els seus directors Virag Dezso i Ide van Heiningen. https://www.mapa.nl

Durant la setmana he pogut parlar amb la majoria de professors del departament de percussió i intercanviar idees, experiencies i metodologies la qual cosa es molt gratificant doncs et fa constantment apendre , reflexionar i creixer com a persona.

Més concretament vaig estar amb Nick Woud i Marc Aixa (professors de timbals), Rachel  Zhang i Ramón Lormans (professors de làmines) Arnold Mariniessen (profesor de multi-percussió) i Marc Braafard (profesor de percussió orquestral).

Vull agraïr especialmente a Richard Jansen que va ser company d’estudis i actualment el coordinador de tot el departament  la bona organització i acullida que em va prestar en tot moment.

També he pogut vore clases amb els alumnes de percussió tant del itinerari d’ orquestra com de contemporani i vore tot el que es treballa allí i  la bona organització que hi ha.

Aixi mateix vaig asistir a un concert de la clase de composició i un altre de

la orquestra del conservatori molt interessants i amb la sala plena d’ alumnes i public de fora del centre.

La veritat es que hi ha molta activitat musical al CvA i a la ciutat també és una locura la oferta musical i cultural.

Vaig  poder gaudir d’ un assaig de la Balletorkest a la National Opera, d’ un concert de jazz a la Bimhuis i d’un concert de la Nederlans Phil I la Concertgebouworkest al Concertgebouw.

Com sempre les experiencies Erasmus son un projecte d’ intercanvi educatiu molt importants el qual es deuria valorar i seguir invertint més per a poder-lo aprofitar el màxim de persones.

Ha estat una visita molt variada i inspiradora. Tot ziens Amsterdam!!

https://www.conservatoriumvanamsterdam.nl

 

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*