Per Inca Ripoll Ribera
El Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València es posa a disposició de les societats musicals afectades per la DANA. Des de l’aula de Mecànica per a instruments de vent, professorat i alumnat treballaran conjuntament per a recuperar els instruments afectats. Demanen encaridament que no es desestime cap instrument.
El profesor de Manteniment i mecànica, Manuel Martín Ventura, ens ha proporcionat algunes recomanacions prèvies: “és aconsellable desinfectar cada un dels instruments, prèviament a la seua reparació”. A més, adverteix que “els estotjos i fundes de madera o sintètics hauran de ser substituïts a causa de la humitat y el fang, de fet, és aconsellable el seu canvi”.
Martín Ventura també ha garantitzat que “la manipulació de cada instrument es realitzarà exhaustivament, amb una descripció detallada a través d’una fitxa tècnica ben acurada.”
Com es durà a cap la iniciativa? Claus per a sol·licitar-la
La tramitació de l’ajuda deurà ser sol·licitada per les associacions musicals mitjançant email a l’equip directiu del CSMV i està dirigida tant a entitats públiques com privades, si així ho considera la direcció.
Es restauraran instruments de vent madera i vent metall i hauran de ser transportats al Conservatori, amb mitjans públics o privats, segons acorden les dos entitats.
En cas de requerir algun recanvi, seran a càrrec dels propietaris o de donacions. El CSMV es compromet a aportar les ferramentes, la infraestructura i l’experiència, així com el personal per a la recuperació dels instruments musicals perjudicats.
A banda d’aquesta iniciativa, el CSMV també ha posat a disposició dels alumnes del Conservatori Professional de Música José Manuel Izquierdo de Catarroja les seues instal·lacions per tal que puguen continuar estudiant.
Davant d’aquesta tragèdia que tants danys ha causat, tant a nivell personal com material, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana estima que unes 30 societats musicals, amb les seues respectives escoles de música s’han vist afectades, en major o menor mesura. Això suposa més de 3500 músics afectats, 4000 alumnes i més de 350 professors.
Entre les societats més afectades es troben la Societat Musical d’Algemesí, la Unió Musical i la Primitiva de Paiporta, el Centre Professional de Música de l’Alcúdia, el Centre Instructiu i Musical de Massanassa, la Banda Sinfónica d’Aldaia; i agrupacions i col·lectius com Sedajazz o Amores Grup de Percussió.
Respecte als centres públics, la Conselleria d’Educació (Direcció General de Infraestructures Educatives i de la Inspecció) ha confirmat que dels 92 centres afectats revisats pels tècnics autonòmics, un total de 12 estan “completament destrossats”, sent el Conservatori Professional De Música d’Utiel un d’ells. També s’ha vist afectat el Conservatori Professional de Música José Manuel Izquierdo de Catarroja, encara que no a nivell estructural.
Aquestes entitats han perdut, sobre tot, el instrumental de major envergadura: percussió, contrabaixos, violoncels, pianos, tubes… A més de pissarres (digitals i de guix), atrils, mobiliari, arxiu i partitures, entre altres.
Esta situació és especialment dolorosa tenint en compte la transcendència del recorregut musical al nostre territori. La Comunitat Valenciana compta amb 547 societats musicals, amb els seus corresponents centres educatius, les quals representen més del 50 % de bandes de música de tot el territori espanyol, segons dades de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. En elles participen 47.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis.
Dejar una contestacion