MASTERCLASS D’INSTRUMENTACIÓ: L’ACORDIÓ. A càrrec de Maria Moges, acordionista de Vertixe Sonora

 

Per Àngela Gómez

 

El passat divendres 10 de maig, va tindre lloc al Conservatori Superior de Música de València una masterclass d’instrumentació per als alumnes de composició a càrrec de Maria Moges, acordionista de l’ensemble gallec Vertixe Sonora, el qual va realitzar un dels últims concerts de la 41ª edició del Festival Ensems.

Aquesta masterclass va ser una oportunitat única per a l’alumnat de composició per conèixer de primera mà l’instrument de l’acordió, ja que en cap dels centres superiors de música valencians existeix l’especialitat d’acordió i per tant, és difícil tindre contacte directe amb aquest instrument, i conseqüentment, un aprenentatge del seu funcionament. Aquest desconeixement implica que els joves creadors i creadores no s’animen a escriure per a aquest instrument per falta de recursos.

L’objectiu principal de la masterclass era conèixer el funcionament de l’acordió, així com les seues possibilitats tímbriques. Maria va explicar els diferents tipus de sistemes de digitació que s’empren actualment, que són el rus, el finlandès i l’italià. Aquest últim és l’emprat en el seu acordió i del que més es va aprofundir.

L’alumnat va poder aprendre les diferents registracions que es poden realitzar, amb la combinació de 4 peus, 8 peus i 16 peus, així com la seua escriptura, la qual té una simbologia concreta. Els registres són uns botons que s’activen i desactiven en funció de les necessitats i que es troben, bé dalt dels manuals, bé en la mentonera. Totes aquestes explicacions van anar acompanyades d’exemples sonors perquè l’alumnat tinguera una referència sonora de cadascuna de les possibilitats tímbriques que posseeix l’acordió.

 

Maria Mogas Gensana

 

Estudia el Grau Superior de Música amb Iñaki Alberdi a Musikene i actualment està cursant els estudis de Màster  d’especialització de música contemporània a la Kunstuniversität de Graz (Àustria) amb Klangforum Wien i Krassimir Sterev.

Ha treballat amb compositors de la talla de R. Saunders, K. Lang, Simon Steen-Andersen, G. Neurwith, J. Walsh. També ha participat a Acadèmies o Festivals de música contemporània com Klangspuren-Schwaz, Mixtur Festival, FAT, Carmelo Bernaola, Biennale Graz, ENSEMS Festival, RESIS Festival. Des de maig de 2019 forma part de Vertixe Sonora a més de ser integrant d’Aer Duo (acordió i saxofon) així com Duo Ar (duo d’acordió) ambdós dedicats exclusivament a la interpretació de música contemporània.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*